• Tidigare liv

  eskim.jpgKan vi tro på pånyttfödelse? Visst kan vi det. Vi är dessutom inte helt ensam om det utan delar den tron med ca en miljard andra människor (mestadels indier). Har du sedan accepterat tanken på återfödelse är det ganska naturligt om du också blir nyfiken på vad som kan ha utspelat sig i dina tidigare liv. 

  Med hjälp av en regressionsterapeut eller via hypnos kan du få hjälp med att se vad som hänt förut. Olika läror tvistar om huruvida du kan växla mellan man, kvinna och djur i olika liv. Visst kunde det vara spännande att få veta att du varit adelsman i Frankrike i ett tidigare liv, fast kanske inte lika spännande, att få veta att du var bondmora i Finland. Det vanliga är att du vid en regression (guidad tidigare liv upplevelse) försöker återvända till en bestämd tidsålder för att se vad du då upplevde. För mig, betyder tidigare liv något som påverkar mig dagligen och hela tiden. Det gör det eftersom det skapat den personlighet jag idag är. Mina egna tidigare liv har bland annat varit som eskimå (intresset för shamanismen), zigenare (många liv men mer dansande än spående). Jag har befunnit mig i många olika länder och kulturer, till exempel Frankrike, Ungern och Egypten. 

  Vem vet vad du själv varit med om? Det som är viktigt är hur dessa liv påverkar oss, vilka erfarenheter, mönster och rädslor de skapade. Tidigare hade jag en obehagskänsla varje gång det blåste, men efter ett återbesök i ett tidigare liv där det verkligen blåste försvann rädslan. Jag vet nu att det har varit värre, att jag tagit mig igenom det tidigare. Jag kan idag se varför jag hade befunnit mig där, just då, vilket hjälpt mig att bli kvitt rädslan. Det är inte bara det tidigare livet som är viktigt för förståelsen utan också varför vi valde det livet, vad som fanns innan och vilka mönster vi egentligen bygger på. Jag tror att vi börjar som människa någonstans, sedan lär av våra drifter och vår själs längtan. Ibland gör vi fel och skapar ett negativt karma som måste lösas upp i ett annat liv. Ibland växer vi, lär och utvecklas i kärleken. Liv efter liv och plats efter plats. 

  Jag tror att vi kan växla från man till kvinna i olika liv. Jag tror (har sett) att alla kan vara våldsamma, mördat, ätit upp en annan människa (usch.) levt på en annan planet. Dåliga mönster finns med till dess att vi har bearbetat dem och skapat goda mönster som ger bättre förutsättningar i livet. Det är viktigt att inte döma någon annan utan ha tillit till att alla reder upp sina egna liv - ta hand om ditt eget istället. 

  Hur ser du tidigare liv? För mig är det som en film inne i mitt huvud, jag tänker på personen det gäller, nollställer mig, väntar på "filmen". De händelser, bilder, ljud, känslor och dofter som kommer fram tolkar och berättar jag om. Jag vet inte hur det fungerar eller om det är sanningen. Det är något du själv måste känna efter.

  Tankarna som vi alla har om tidigare liv är säkert så spridda och vida som från svart till vitt på färgskalan. En del tror, en del vill tro, en del undrar och en del säger absolut nej till att det finns tidigare liv. Även om det varit turbulent anser jag att det är bättre att ha gjort missarna i ett tidigare liv än med det förstånd som du har idag, tänk att göra dem nu? Men är det inte en del av tjusningen med att leva? Alla lärdomar som gör att vi söker oss närmare vår egen själs utveckling.

  Läser du om kvantfysik eller böcker av Richard Bach (Illusioner, Ett, Bron över då och sedan) kan du bli lätt förvirrad av om det är linjära eller parallella liv som du lever? Men det viktigaste är ju ändå att leva i nuet, suga ut essensen av det som varit eller kanske nu är. Kanske sitter du i 1500-talets Frankrike just nu och hör någon prata om tidigare liv, samtidigt som du läser detta? Linjära tidslinjer innebär att vi lever liv efter liv från århundrade till nästa, medan parallella liv innebär att vi lever alla liv samtidigt, att tiden alltid är nu. Det sistnämnda fascinerar mig och är min uppfattning.

  En av mina favoritförfattare är Richard Bach, mycket därför att han får mig att tänka, att bli maktlös över livet. Han får mig att fundera i andra banor än vad jag annars tar för givet. Det är han som har skrivit "Måsen" hans första bok om andlighet heter "Illusioner". Richard Bachs uppfattning är att vi lever parallella liv och inte linjära vilket ger livet en helt annan dimension. Tänk om jag just nu är en "Ylva" i varje århundrade, en som lever på 1800-talet, kanske i London, en på 1700-talet, kanske i Finland, en på 1600-talet, kanske i Sverige och så vidare. 

  Tänk om alla mina liv är parallella och varje beslut påverkar de andra? Fascinerande tanke. Varför måste liven vara linjära? Det kanske inte alls ger några möjligheter till att växa spirituellt? Richard Bach anser också att vi i detta liv lever flera parallella liv, kanske det finns en Ylva som blev journalist, en som blev sjöman (mina barndomsdrömmar), en som fortfarande är hemmafru, en som bor i Örnsköldsvik, en som bor i Umeå och en som stannade kvar i Boden. Han menar att det hela tiden finns val och vägar som vi följer. Om själen är odödlig och inte har någon början eller något slut så varför inte? 

  Själv tror jag att det finns en väg i livet. Efter den finns det samlingspunkter och där emellan kan vi gå vilse. Men förr eller senare kommer vi fram till samlingspunkten som innehåller en lärdom för att vi ska kunna komma vidare. Ungefär som ett dataspel, vi måste igenom nivå ett för att få tillgång till nivå två. Då har det nog ingen betydelse om det är en händelse i detta liv, eller något som sker liv efter liv med varje nytt liv som en samlingspunkt. När du forskar i dina tidigare liv bör en anledning vara för att komma ihåg erfarenheter, att släppa trauman nu när du vet bättre och leva detta liv.

  Tidigare liv? Regression? Reinkarnation?

  Är detta en och samma sak? I ämnet tidigare liv, är väl de flesta av oss övertygade om att vi har levt tidigare liv. En del av oss är rädda för det medan andra söker liv efter liv. Kanske av spänning, men även för sin egen utveckling. För att förstå varför vi agerar eller har den personligheten vi har idag. 

  Tidigare liv är mer ett begrepp eller ett samlings ord för allt det som har med just tidigare liv att göra.  Regression är när du minns tidigare liv. Kanske genom en guidad resa bakåt i tiden, genom hypnos eller bara flashar som kommer när du blir medveten om att du ser bakåt i tidigare liv. Att göra en regression är att medvetet välja att se bakåt i tiden, vem du var och vad som skedde. Syftet med en regression är oftast att bli medveten, släppa trauman för att utvecklas men även av ren nyfikenhet. Reinkarnation är ordet för tron på att vi lever liv efter liv, att reinkarnera innebär att vi återföds.

  Att komma ihåg sina tidigare liv kan du utveckla, genom att se en del av det. Eller att någon ser det åt dig, berättar, kan du komma ihåg mer själv om det livet. Det är som om jag skulle fråga dig vad du gjorde den 10 september 1999, eller den 4 maj 1995 kommer du troligast inte ihåg den dagen. Men om jag berättar någon som hänt den dagen minns du oftast genast andra detaljer. Så kan det även vara med tidigare liv, aktiverar du en del kan du minnas resten. 

  Ett bra sätt är att fokusera på tidigare liv kan vara innan du ska sova, du aktiverar minnet i drömmen där du är mer öppen för det undermedvetna. 

  Det finns terapeuter som ser tidigare liv och även de som vägleder dig genom hypnos, se bara till att du finner någon som är seriös, som har en bra utbildning eller ett bra rykte. Det är många terapeuter som ”poppar” upp utan att ha kunskap eller tar det seriöst. De brukar ofta berätta att du levt ett liv som indian, nunna, munk eller på Atlantis, blivit dödad dramatiskt eller något som är mer från en historiebok än ett vanligt liv. Men naturligtvis finns det de som har levt som ”häftiga indianer” eller varit någon känd person. Om det känns fel lita till din egen känsla, du bör kunna koppla beteenden och mönster till det liv du lever idag.