• Tarot är

  lindaskort.gifTarotkorten är en urgammal kunskap som kommit fram ordentligt i Sverige sedan ca 1990, nu är det vanligt att vem som helst lägger Tarot. Nästan alla vet vad Tarotkort är, endera så har de sett dem i en Bondfilm eller blivit spådd i dem, om det inte är så att de själva köpt sig en lek och en bok och provat på.

  Tarot tar tid att lära sig, precis som med allt annat som vi inte är vana med sedan barnsben, men visst går det. Det finns en tydlig symbolik i korten, du lär dig fort att Stavar till exempel står för kraft och arbete och Bägare för kärlek. Sedan är det bara att ta det i din egen takt, lyssna till din känsla och förstå helheten som du lever i, med hjälp av korten. Det finns olika namn på dessa spådomskort men Tarot är väl det mest vanliga, en del uttalar det Taro och skriver även så. Tarok är en annat känt namn som härrör ifrån den tiden då man använde Tarotkort som spelkort.

  Korten sägs bland annat komma från Kina, Indien, Egypten och Italien. Ingen vet deras bakgrund, de går att spåra i många kulturer och passar in i alla kulturer. Jag har läst någonstans att det finns en kortlek bevarad från 1300-talet i Frankrike. Förr i tiden var det populärt i hovkretsar i södra Europa att måla de klädda korten, det vill säga Kung, Dam, Knekt och Page, av sin egen familj och sina närmaste. Tarotkorten är ofta förknippade med Zigenare, det finns även en lek med det namnet; Zigeunertarot Deck, och det finns också Tarotlekar som bygger på örter/blommor, I Ching, kärleken, den Egyptiska kulturen och så vidare.

  Utläggningen av korten kallas för att lägga en stjärna. Du bör välja din Tarotlek efter ditt tycke och smak, den du tycker bäst om för att få ut det mesta av bilderna som du ska tycka om för att det hela ska bli roligare och intressantare.. Du bör tänka på att sortera in din lek i siffer—och svitföljd samt i Stora Arkanan från Dåren till Världen efter varje avslutad tolkning för någon. Tarotleken består av 78 kort, en del kallas Lilla Arkanan och består av 56 kort (det är från den som vi har vår spelkortlek)

  Det är fyra sviter-
  Stavar Wands (Klöver)
  Bägare Cups (Hjärter)
  Mynt Pentacles (Ruter)
  Svärd Swords (Spader)

  Varje svit delas in i 14 kort varav 4 stycken kallas de klädda eller Folket (representanter). Det är från ESS till TIO och sen Page, Knekt, Dam och Kung. Stavar representerar Arbete. Bägare representerar Kärleken Mynt representerar Ekonomi. Svärd representerar Händelser. De klädda korten kan visa både på en person eller en händelse. 

  Stora Arkanan
  Kan både vara lättare och svårare att lära sig. Dessa kort är de som är mest populära inom Tarot, det finns de som plockar ut dessa 22 kort och använder bara dem vid tolkning. De här korten visar på din inre kraft, din andlighet och dess växande som har en förankring i verkligheten och i ditt vardagsliv. Helheten i de här korten berör din andlighet och de hjälper dig att vara medskapande i ditt liv. De visar även på större händelser som påverkar dig. Korten i Stora Arkanan innehåller allt i livet, det vill säga även de delar som Lilla Arkanan representerar; Arbete, Kärlek, Ekonomi och Hälsa/Händelser. Om du har dragit ett kort ur Stora Arkanan så visar det på en starkare aspekt, här är du som helhet med och har lite mer betydelse i det som du står i än vanligt. Varje kort har ett namn som exempelvis The Magician - Magikern och en siffra ofta med romersk beteckning. I en del kortlekar så byter kort nr 8 och kort nr 11 plats med varandra men oftast så är Styrkan kort nr 8, läs efter namnet och kortet och inte efter siffran.


  Mer om Tarot läser du inne på Tarotakademin

 • Kurser

  tarotakademin.png