• Spelkort

  spelkort.gifEn spelkortlek innehar 52 kort varav fyra sviter - Spader, Hjärter, Klöver och Ruter. Varje svit innehar 13 kort.  Ett Ess, en Kung, en dam och en Knekt samt 9 kort numrerade 2 till 10. Varje kort är avbildat med lika många symboler samt siffran ex Hjärter 7 med sju hjärtan.  

  De nämns ofta som svarta kort och ljusa kort. Svarta räknas mest Spader men även Klöver. Ljusa kort är mest Hjärter men även Ruter. De svarta korten anses vara olycksbådande, visa på dysterhet, motgångar och elände, vilket de inte alltid gör, se dem hellre som motståndskort som faktiskt har livet till. Spader bär på olycka, svartsjuka och elakhet. Klöver bär på falskhet, otrohet och tvivelaktighet.  

  De ljusa korten (röda) är goda eller glada. Det är kort som de flesta vill ha och oftast pustar ut när de ser, visst ser du tydligt när en stjärna är ljus eller mörk. Hjärter bär på kärlek, trogen vänskap och glädje. Ruter bär på trohet, glädje, harmoni, pengar och lycka. 

  Jag vill här poängtera - Gör inte situationen mörkare än vad den är, måIa inte f-n på väggen bara för att det är dominans av mörka kort. Om det är för någon annan skyll på att du la fel eller något annat lämpligt om det är för dig själv försök att titta efter varför det ser så svart ut, det kanske ar något du ska uppmärksamma för att sedan släppa och sen få ljusa kort. 

  När du ska börja spå i spelkort köp en ny lek som aldrig används, märke har ingen betydelse. Den kortleken du ska använda till att spå i, får inte vare sig i dåtid eller i framtid användas till något annat, exempelvis patiens, poker eller liknande. Den måste även vara komplett och ej plockats ihop av flera lekar.  Du tar bort narrarna. Korten 2, 3 och 4 ur leken och ser till att de förstörs, de ska aldrig mer användas. 

  När du ska börja spå ska den som blir spådd blanda, kupera leken med vänster hand 3 ggr. Du som spår kan också blanda åt någon annan om du tänker på den som ska spås. Du bestämmer en tidsrymd, exempelvis ett år som är bäst med spelkorten. Samla tankarna innan spådomen. Blanda med andakt, kupera alltid med vänster hand och med rätsidan (bildsidan) nedåt.

  Lägg från vänster till höger. 

  Den du spår ska alltid gå i Hjärter, exempelvis en kvinna = Hjärter Dam. Sviten Hjärter som visar mest på kärlek, samhörighet, fest och glans. Bjudningar, frieri, fester, både blöta (fyllefester) och romantiska samt familjefester. Sviten Spader som visar på bekymmer, motgångar, konflikter och oväntade händelser som ställer till det. Sviten Klöver som visar på det materiella, framgångar och ansvar, möjligheter från omgivningen. Sviten Ruter som visar på ekonomi och materiellt, men mer inom familj och hem. Stabilitet och trygghet. 

  En äldre Tolkningsnyckel (början av 1900-talet.)

  Spader
  Ess: Barnvagga
  Kung: Falsk person. En man som går bakom din rygg.
  Dam: Falsk och svartsjuk dam som ställer till bekymmer.
  Knekt: Falsk och svartsjuk yngre man.
  10: Sjukdom och mera tråkigheter.
  9: Förargelse.
  8: Skvaller.
  7: Tanke från en man.
  6: En mörk dag med bekymmer. 

  Hjärter
  ESS: Förlovning eller blomsterkvast.

  Kung: En bra karl att lita till.
  Dam: En kär vän att lita till och ha roligt med.
  Knekt: En kär vän.
  10: Kärleksupplevelser.
  9: Trevlig tillställning.
  8: Förändring av kärleken.
  7: Tanke från en dam.
  6: Lyckliga kärleksaffärer. 

  Klöver
  Ess: Brev man väntar på.

  Kung: En mörk man.
  Dam: Du vill äga, förblindad.
  Knekt: En ljus man.
  10: Vill gifta sig.
  9: Svartsjuk.
  8: Älskar.
  7: Hat och osämja.
  6: En vän.  

  Ruter
  Ess: Får brev oväntat.

  Kung: En hjärter vän.
  Dam: En kär vän. 
  Knekt: Egna tankar.
  10: Pengar som kommer till.
  9: Pengar.
  8: Befordran eller mera möjligheter att nå sina mål.
  7: Mindre present.
  6: Planerad längre resa.