• New age-Nyandlighet

  Ett ord som lockar, skrämmer, fascinerar, väcker inre nyfikenhet och skapar konflikter mellan olika grupper av människor. New Age är ingen sekt eller organisation, utan ett samlingsnamn, New Age - Ny Tidsålder, gammal kunskap som kommer fram igen. Tyvärr blir ordet ofta sammankopplat med sekter, förvirrade människor, makt, droger och ansvarslöshet.    

  För att inte tala om rädsla, vilket de flesta av oss har för dessa olika områden och har lätt att döma ut allt som har med ordet new age att göra. Sedan finns det en annan sida av den så kallade New Age som vi inte ser som New age utan som det okända, det är vår fascination av det ockulta. Det ockulta finns i form av siare och spådomar, medium och seanser, förutsägelser, spöken och oförklarliga händelser. De flesta har en rädsla eller respekt oavsett de tror att det finns något okänt eller inte, de lyssnar i alla fall undermedvetet på en varning för något okänt eller på en spådom.   

  Ordet new age innehåller så mycket, även förutsägelser av vädret av vädergubbar. De kan utifrån tecken i vädret och vetenskapliga beräkningar förutsäga vädret en tid framöver och vi tar dem oftast på allvar. Ofta blir vi väldigt besvikna om de har fel. ”Vädergubbar” finns också inom New age, det vill säga gammal kunskap som fortlever och används, bland annat av exempelvis Enok Sarri som förutspår vädret med hjälp av naturen.   

  Nyfikna på det okända och på framtiden likväl som dåtid (tidigare liv) gör att vi söker efter nya metoder att skapa trygghet. Ofta använder vi gamla ”beprövade recept” men söker också nya. Olika områden har sina toppar, som begreppet Shamanism eller healing. Det vill säga blir ett begrepp i folkmun efter några år av tillväxt inom New Age.    

  Shamanism är ett ord som utvecklats från det sibiriska ordet Shaman som används bland annat för en person som går i trance. En shaman reser i olika världar, ser saker som är fördolda. I de gamla kulturerna hade varje stam sin shaman som botade, förutsade och tog kontakt med gudarna för att hjälpa sin stam. Ofta var det en person som hade lidit mycket, eventuellt hade något lyte eller som själv tillfogade sig smärta utan att känna efter.    

  De nordamerikanska indianerna har sin soldans som var och är ett sätt att pröva sin tro, sin andliga styrka. När vi i dagligt tal inom New Age talar om indianer åsyftas det på de nordamerikanska. De som vi har mött kanske genom Tv-program (High Chaparall, Macahans). Eller om vi har rest i de delarna av Amerika, sett kulturen med egna ögon, eller snarare resterna av den kulturen. Vi läser om dem i skolan och i böcker, i tidningar och blir upprörda över den behandling som de har fått och ännu får. Tyvärr är det många som tror att det inte finns några andra indianer och ”glömmer” bort bland annat de sydamerikanska indianerna.   

  Uppfattningar om det ockulta blir efter erfarenheter och uppfattningar av information. En av orsakerna kan vara att det är något som för det mesta hålls dolt eller att vi inte vetenskapligt kan bevisa det, som exempelvis spöken. Många har sett spöken och ingen kan förklara hur det fungerar, vad det är eller ha något bevis att det existerar?   

  Spöke, ande, gast, vålnad, namnen är många på de varelser som är ”osynliga”. Men som ändå dyker upp emellanåt ofta på samma plats, exempelvis på ett slott eller i någon kyrka. Tvprogram där medium kontaktar spöken har blivit lite av en vardag. Även inom new age världen sker förändringar och gamla metoder får nya ord. Orbs är för en del det populära ordet för andar, många är det som kan visa foton med orber, små ljusbollar som då visar på energin av en ande.  

  Det finns ingen religion som styr i New age. Däremot vad som är tydligt är att mångfalden av människor som är intresserade av New age har en tro på en stor kraft, en gudomlig kraft - en Gud.   

  Änglar har också blivit väldigt populärt, det syns även till vardags i gamla tavlor som blir moderna igen. Filmer (bland annat med John Travolta som ärkeängeln Michael) gardiner, bokmärken och i New age branschen med kanaliseringar av både ”vanliga” änglar och ärkeänglar.   

  En av de tydligaste religionerna är dock Buddism som kommit fram genom den österländska mystiken. Meditation, indiska gurus samt kunskap om chakras och yoga. Buddismen tilltalar många andligt sökande i sin enkelhet, den finns som något konkret och ändå med det mystiskt andliga. I den österländska  

  ”religionen” finns även Yang och Yin. De namn på maskulin (Yang) och feminin (Yin) energi som är mest känd genom symbolen Yang och Yin som visar på balansen av krafterna.   

  Evighetsymbolen, ”åttan” som visar på att energierna går runt i ett flöde och att allt kommer tillbaka. Symbolen bland annat för Karma, med ordspråket - så som ovan så som nedan. Det som visar på att allt alltid kommer tillbaka, varje tanke, varje gärning speglas tillbaka förr eller senare. Där utav bland annat ordspråket - Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig -.  

  Sanskrit är namnet på det österländska språk som är gammalt med mycket magi. Där finns bland annat namnet chakra som är ett ord som betyder hjul. Chakra benämner vi de energicenters som vi har på kroppen, osynliga för ögat, de finns där energimässigt. Bland annat vårt tredje öga, det magiska seendet som vi har som en energipunkt i pannan. Vi har även österländska symboler och sanskrit namn för våra chakras. Som med alla bilder och ljud bildar det en energi som i det här fallet ska vara positiv och i rätt energiflöde.   

  Meditation är en avslappningsmetod som finns i många olika varianter. Bland annat TM (Trans Meditation) som blev populärt med Beatles på 60-talet. Då främmande för många, nu mediterar många, även på jobbet. Meditation kallas det även när du sätter dig ner och blundar, slappnar av, går in i dig själv i lugn och ro.   

  Massage är ofta även det klassat under ”New Age”. Massage finns även nu för tiden på arbetsplatser, där de anställda går en mindre kurs på sin arbetsplats för att avlasta varandra och skapa kontakt. Det masseras även på dagis för att lära barnen kontakt istället för bråk. Massage finns i många olika former, bland annat Svensk Klassisk Massage, Intuitiv massage, Bindvävsmassage och Aromamassage.   

  Reiki healing är en av många healingformer, Den skapades av en Japan i slutet av 1800-talet, blev mycket populär under 1980talet. Reiki är en healingform som alla kan lära sig genom att gå kurs, som finns i olika grader, grund, distans och Master. En fortsättning på Reikihealingen är Reiki Karuna® healing som skapades av en amerikan. Det finns även Radiencehealing som påminner om Reiki. Vit tids-healing som sägs komma från utomjordingar och förmedlad här på jorden av en svensk kvinna.    

  Healing används även vid kristallanvändning eller med hjälp av någon annan metod, exempelvis örter, oljor och så vidare.   

  Annan kroppsvård som har blivit populärt i samband med new age är Zonterapi, Reflexologi, Akupunktur, Akupressur,  

  Polaritetsterapi, Kinesologi, Homeopati, Ayur-Veda, Qigong, Tai Chi. De flesta av dessa kropps- och massagemetoder har rötterna i någon österländsk filosofi. Men det finns även andra kroppsmetoder för att lätta spänningar, komma i bättre harmoni med det som kallas kropp, själ och ande. Där av är de flesta amerikanska som Rosenmetoden, döpt efter sin skapare Marion Rosen. Det är liksom Body Harmony och Frigörande andning (Rebirthing= återfödande) en avslappnings, stressavlösande och frigörande metod av energier och blockeringar.   

  Kristaller är något som alla någon gång kommer i kontakt med, i smycke, som gåva, ute i naturen med mera. Kristaller används för att skapa bättre energier och positiv kraft, extra stöd i tillvaron. Många går omkring med en Tigeröga i börsen för att skapa välstånd eller en Bergkristall runt halsen för att skapa kraft och skydd. Kristaller är alltid i centrum i ”new age”   

  Likaså Astrologi som fick sitt genombrott under 60-talet. Nu finns det horoskop i stort sett i varje tidning, tyvärr många ”falska”, där det dras olika lappar med text per dag till de olika stjärntecknen. Få är de människor som inte vet vilket stjärntecken de är, de flesta har en uppfattning, speciellt vilka de passar ihop med och inte. Astrologi används till att ställa personliga horoskop eller framtidshoroskop och partnerhoroskop. Många astrologer ägnar också en del av sin tid till de stora världsliga frågorna genom att studera stjärnorna så som Nostradamus. Han var en mycket känd fransk astrolog och siare, hans syner finns nedtecknade i bokform. Dock gjorde han sina profetior i dikt och rim med dolda antydningar. De har inte lyckats lösas ännu, ibland kommer någon fram med en profetia som fullbordats. Något som också hör ihop med astrologi i alla fall i Frankrike när det gäller namnet och den tidigaste dateringen är det Tarotkorten.   

  Tarot är det franska ordet för 78 magiska kort som kan berätta om framtiden, om det fördolda. Kortleken är uppbyggd av en stor Arkana och en liten Arkana som vår vanliga spelkortlek kommer ifrån. Det är endast sviternas namn som är utbytta samt att Pagen (ett kort av de klädda) har tagits bort ur spelkortleken. Arkanan betyder hemlighet, korten sägs bära på den hemliga, den dolda sidan av livet. Ingen vet var korten kommer ifrån, de hänvisas ofta till olika kulturer och till Zigenare. Idag är det en av de mest kända metoderna inom ”new age”. Tarot kan användas av vem som helst med intresse, man, kvinna, ung, gammal. I USA har de blivit populära bland psykologer för att få fram det fördolda. Den mest kända Tarotleken ”Rider Waite” har sålts i över 10 miljoner exemplar och finns även på svenska. I Sverige finns även idag ett otal så kallade spålinjer där de sägs använda Tarot som spådomsmetod, dagligdags hittar vi annonser i dags och veckopress med Tarottolkare.   

  Numerologi är en av de populära metoder som kommit fram tack vare bland annat Signe Hasso och Sonja Stjernqvist som var kända skådespelerskor fram till 60-talet. Numerologi är läran om siffrornas betydelse i vårt liv, är du en 1:a eller någon annan siffra? Det kan ha betydelse för ditt liv, i arbetssituationer, var du ska bo, din partner och ditt karma.   

  Runor blev populärt i samband med Vikingaintresset som nu vaknat i vårt land. Runor, bokstäver inristade i sten eller lera eller något annat material. Lagom i storleken för att ha i en påse, kasta fram eller plocka upp en runa vid behov av vägledning. Runor är populärt utomlands, mest i Tyskland och USA, med vår andliga utvecklingsmetod via vikingarnas bokstäver och magi.   

  Att pendla är också en populär metod att få vägledning. Eller att balansera upp sina chakras och energier i sin omgivning. Tillsammans med pendling hör också slagruta och pekare som används i huvudsak till att leta upp jord och vattenstrålning och currylinjer.   

  Tolkningar av symboler är viktigt för de flesta. Dina drömmar kan tolkas, din kaffesump, dina färger, dina dofter. Det mesta utvecklas idag för att människan ska förstå sig själv och sitt inre.   

  Yoga är en annan österländsk metod som kommer fram alltmera, det tilltalar ofta de som vill finna en kombinerad andlig utveckling. Tillsammans med stillhet och en konditions- och motionsträning. Här finns även en gren – Tantra - som tilltalar de som vill utveckla sitt sexliv till att bli en tillgång och energiresurs.   

  Tidigare liv eller Regressioner som det också kallas, tillhör något som vi hör talas om nu och då, i filmer till vardags. Det finns även olika så kallade läror eller stora profeter som utvecklas. De flesta med ett tydligt kärleksbudskap.   

  Martinus kosmologi är en uppfattning om människan i mikro och makrokosmos. Den danske tänkaren Martinus skrev bland annat böckerna Tredje Testamentet.   

  A course In Miracles, ACIM, kom fram under slutet av 80-talet, byggd på en kvinnas nedskrivna kanaliserade budskap av Jesus. Idag har det utvecklats till flera böcker och tolkningar av utövare. Budskapet går ut på att förlåta och älska, att glömma bort rädslan som är det enda som sätter hinder för oss. I samband med Marianne Williamsons bok Åter till kärlek blev ACIM ett mer accepterat begrepp bland nytänkare.  

  Osho vars tidigare namn var Bhagwan Shree Rajneesh. Är en indisk mästare och är en av de mest populära bland ”new ageare” i Sverige idag. Hans lära sprids blanda annat genom en Tarotlek där han lagt till ett extra kort med sig själv som mästaren. Hans anhängare får ett andligt namn som visar på deras nya andliga identitet. Han har en hel del ovanliga meditationstekniker, bland annat till suggestiv musik och till rörelser.   

  Alexendar R Markus är en man som var populär under några år, han tolkade livet på sitt sätt. Han skrivit bland annat en bok om de olika lärorna inom New age, uppfattningar och tolkningar.  

  Det finns ett otal fler olika metoder, behandlingsformer och läror, lika många som det säkert finns människor eftersom var ock en ha sin egen sanning.   

  På denna sida finner du nu texter ifrån boken "Vipstars New Ageguide efter bokstavsordning, även en del omarbetade ifrån första upplagan som kom 2008 eller med mer text. Min förhoppning är att du ska få en bredare bild av nyandligheten (new age),  finna ut vad som passar dig i din utveckling.   

  Viktigt när du läser texterna är att du tänker på att detta är min sanning, endast min, sedan plockar du ut det som passar dig. Jag vill att du ska ha i tankarna då du läser texterna som jag har skrivit, att jag utgått ifrån min sanning, mina värderingar och min erfarenhet. Vilket innebär att det kanske inte är den ultimata sanningen, och definitivt inte din sanning. Men att du är fri att ta till dig den information som du tycker passar dig. I det som inte passar dig behåller du din sanning, i vilket av fallen önskar jag att du ifrågasätter och utmanar dig själv till att finna mer svar.