• Färgernas betydelse till Kristaller

  Färger har alltid haft en stor betydelse för oss människor. Vi visar och upplever mycket genom färgerna, som att bära svart vid sorg. Svart är en färg som dämpar ner och får oss att "tappa " energi. Bli helt dränerad, slut, tappa all motivation men det kan också vara en färg som drar till sig all annan energi.

  Alla färger har en positiv samt en negativ energi. Färgerna har betydelse för oss i vårt symbolspråk. Men de har också betydelse för vårt växande samt välbefinnande. Därför är det viktigt vilka färger du har på dig, som du har runt omkring dig. Goethe hade rum i olika färger till olika ändamål, som för samtal, till vila, läsning och så vidare. Ett grönt rum kan få dig att känna som det tillför, ger dig längre tidsrymd.

  Varje färg har sin egen vibration, de kan vara nålfina. Det är det som skiljer en Sodalit eller en Azurit åt fast att det har i stort sett liknande blå färg samt passar till samma chakra.

  Det är det oftast det nålfina som ger en annorlunda egenskap, vibration. Det hjälper att använda en blå sten på halschakrat om du håller på att bli förkyld. Du kan få en ännu större effekt av att välja sten efter vilket hals besvär du har. Det är en skillnad mellan att vara torr i halsen eller att bilda slem. Den stenen som går med tyngre mer intensiv energi i detta fall är Sodalit som hjälper till att lugna slem medan Azurit däremot piggar upp, hjälper till med att tillföra vätskor.

  Varje färg har en positiv samt en negativ sida beroende på vilken balans du själv är i, vad du behöver förstärka till dig. Titta, känn efter hur färgerna påverkar dig.

  Om du har fastnat för en viss färg kan det vara till nytta att titta till varför. Gult är en färg som de flesta har svårt att använda, den står för säkerhet, att våga tro mer på dig själv. Det är något som de flesta är dåliga på och som vi inte riktig törs framhäva. Vilket i sin tur påverkar självvärdet, i det trygghet som ekonomi, eller snarare brist på.

  Färgerna finns i olika toner och nyanser, i det är de på olika energinivåer. På liknande sätt som varje sten blir unik i sin sammansättning. Stenens färg passar ihop med det chakra som har samma färg.

  De olika stenarna visar på olika nyanser av energier. När du väl har lärt dig vad en färg står för vet du vad stenen tillför samt till vilket chakra den passar in. Utifrån det använder du sunt förnuft inför varje sten som kommer din väg.

  En blå sten handlar om kommunikation, att synas, ta plats, agera, prata, sjunga. En mörkblå sten att det kan förstärkas, en ljus att den kan användas till att försvaga.

  Kom alltid ihåg att lyssna till din intuition och oavsett vad någon annan säger är det din känsla som gäller. Vi kan ibland låta rädsla styra val av stenar, vi tycker inte om en del stenar.

  Vi börjar nu med att se på de stenarna med tyngsta energin. De som ger lägst energifrekvens, upp till de som vibrerar snabbast energimässigt. Det är här du har nycklarna till alla stenar. Om du finner exempelvis en grön sten som du tycker om. Då vet du att det handlar om hjärtchakrat, vad den gröna färgen har att tillföra dig.

  jet.gifSvarta och röda stenar
  De ger med sin kraft en grundtrygghet, stabilitet. Trygghet, vilja, ambition. Här finns även ilska, kraft, sexuell lust samt motivation. Fysiskt är de energimässigt förknippade med skelettdelar, blodomloppet, området runt höften ner till fötterna.

  karneol.gifOrange stenar
  De ger med sin kraft mer inspiration, motivation, mod samt livsvilja, en (med)skapande kraft. Här finns även spontan glädje, bejakande av det inre barnet. Fysiskt är de energimässigt förknippade med underlivet samt tarmarna.

  citrin.gifGula stenar
  De ger med sin kraft kreativitet, möjligheter, självförtroende, engagemang. Stärker även förverkligande samt kontakter med andra. Fysiskt är de energimässigt förknippade med njurar, körtlar, lymfan samt hud.

  aventurin copy.gifGröna och rosa stenar
  De ger med sin kraft känslotrygghet en inre glädje. Aspekter kring känslor, kärlek, inre upplevelser. Här finns även möjligheter till att leva i balans med dig själv samt i relationer. Fysiskt är de energimässigt förknippade med lymfan, hjärtat och lungor.

  azurit copy.gifBlåa stenar
  De ger med sin kraft tydligare kommunikation, att lyssna eller tala, att se din identitet till andra, bli medveten om ditt jag. Här finns även medvetandet om egna val, självständighet, uttryckandet av personligheten. Fysiskt är de energimässigt förknippade med hals, lungor samt muskler.

  ametist.jpgLila och regnbågsfärgade stenar
  De ger med sin kraft en förmåga att se in i dig själv, att se din andlighet. Att se mer än det yttre, att glädjas till livet, till allt levande - till livets puls. Här finns även stillhet samt harmoni, att se framåt, glädjas åt livet. Fysiskt är de energimässigt förknippade med ansiktet, organ samt körtlar från nacken och uppåt.

 • Lite grund

  Säkert har du samlat på dig en massa kristaller för att den stenen är bra till det eller för att den var vacker. Sedan ligger de där, oftast, för det är inte alltid som du kommer igång med kristallhealing i någon form.

  Kristallenergi kan ändå vara lätt att förstå men även logiskt. Stenen med sin sammansättning och färg ger en viss energi som din kropp känner av. Lär dig kristallernas energi både när det gäller healing samt tolkning då kommer ditt användande av dem till en helhet. Låt din känsla för de subtila energierna få växa sig starkare till att du skapar en inre balans och harmoni.

  När du bär på en sten bör du också lära dig vad den stenen ger. Både vad som blir positivt eller negativt, det kan faktiskt bli för mycket av det goda. Det bästa först av allt är att förstå ditt chakrasystem, då det är det som tar emot energin. Det stenen påverkar är inte din fysiska kropp först och främst, utan det blir till en följd. Det första som påverkas är din subtila kropp, auran samt chakras.

  Ta sten för sten, skaffa dig kunskap om dem på samma sätt som du kryddar maten. Du vräker inte bara över en krydda (förhoppningsvis) utan att veta hur den smakar. Kanske grannen tycker att det är helt fantastisk men det är inte säkert att den passar just dig.  Först brukar du väl smaka lite i handen, sedan tillsammans med maten för att sedan veta hur mycket du vill ha av just den sorten. Låt gärna stenarna bli till en del av din vardag på samma sätt som kryddor, men med sunt förnuft.

  Att använda en sten på dig en stund om dagen är inte alltid heller det lättaste även om du kanske skulle behöva det för energistärkning. Se varje sten som ett batteri med en specifik energi som bara den stenen har. När du lägger stenen mot din kropp aktiveras den och sprider energi till det stället. När du håller i stenen förs energin från stenen över till dig. Vid direkt kontakt sker en koppling direkt. Ligger däremot stenen i rummet eller nära dig på något annat sätt. Då påverkar den dig genom att ge sin energi, men direktkontakt ger på en gång påverkan. Lägger du stenen vid det chakra som har (eller ska ha) samma vibration påverkas det tydligare. Chakrat har en egen vibration likaså varje sten, därför passar en del stenar runt halsen och en del inte.

  Är det nu det är dags att använda dem till dagligt bruk, att förstå deras energi?

  En sten är liksom vi människor unik i sin sammansättning. Varje art har likhet, därför faller vi för olika stenar inom samma art. Den sten som du först dras till är en energi som du behöver just då.  Är det en slump eller en perfekt synkronisering? Eller är det verkligen att du drar till dig den energi som du är och som du behöver?

  I det har du mycket av din intuition aktiv, det finns en likhet som när du letar i kylskåpet. Desperat sugen på någonting men vet inte vad. I det kan du ha svårare att hitta rätt på en gång. Du stoppar in än det ena än det andra i munnen.

  Det kan bli likadant när du har tänkt köpa en sten, men det är lätt att hitta rätt direkt bara du stannar upp.

  Du bör inte ha stenar liggande hur som helst i ditt hem. Visst passar det bra med ett Ametistkluster på skrivbordet, kanske ett kristallkluster i fönstret. En sten under kudden och kanske lite agater i en skål.

  Om du har flera olika stenar i ett och samma rum påverkar de varandra. Då kan du faktiskt få energikaos i ditt hem som du kanske inte känner av eller förstår vad de är. För vi är inte van att känna efter vad i ett hem som påverkar oss.

  Detta energikaos påverkar först ditt energisystem (chakras och auran). Det kan utveckla en obalans som leder till en rastlöshet och i värsta fall början på en sjukdom. Det om obalansen får ett fäste.

  Det bästa är att förvara stenar i är en träask eller skrin eller liknande, eftersom trä neutraliserar och håller energin på plats. Helst med lite sand i då renas stenarna hela tiden. Men tänk på att det kan du inte göra med programmerade stenar då de renas i sanden.

  Om du sköter dina stenar och är medveten om energierna som finns runt omkring dig, då kan du förvara dem i stort sett som du tycker passar dig bäst. Det här gäller även smycken med sten i, de som du inte använder bör förvaras på en stilla plats, efter rening.

  Kluster som står framme renar sig själva men bör däremot sköljas av emellanåt, vanlig ljummet vatten och något svagt medel.

  Att rena stenarna handlar i första hand om att rena energier. Visst kan de också behövas "putsas upp" emellanåt, använd inte rengöringsmedel utan ljummet vatten. och eventuellt lätt diskmedel.

  Stenarna bör renas för att de lätt samlar på sig energin som finns runt omkring där de är. Vid daglig användning bör rening ske oftare.

  Stenar kan tappa glansen på grund av dålig energi, de kan till och med bli missfärgade eller spricka.

  Alla kvarts stenar kan du rengöra genom att lägga dem i salt, helst i havssalt. Låt dem ligga övertäckta över natten, spola sedan av dem under ljummet vatten, torka av dem. Är det sol ute lägg dem att torka och ladda upp i solens strålar. Men undvik att lägga någon annan sten än Bergkristall i saltvatten då de kan bli olik sig. De kan vattnas ur, då en del stenar är av porös natur.

  Bästa sättet att rengöra stenen från negativ energi är att gräva ner stenen i jord, eventuellt i en blomkruka. Gräv med en sked upp ett hål, lägg ner stenen. Gräv över och ställ skeden där du lämnade stenen så att du hittar den.  Låt den ligga över natten, ta upp den och skölj av den i ljummet vatten. Det har ingen betydelse om det är en blomma i krukan. 

  Snabbaste reningen är att använda rökelse, och då anser jag att Smudge är den bästa. Det är en blandning av Salvia, Ceder och Lavendel eller enbart Salvia. Den tänder du eld på, blåser ut elden och låter röken rena och ta med sig energierna ut i luften. Rena gärna framför ett öppet fönster eller dörr, passa gärna på att rena dig själv och ditt hem på en gång.