• Feng Shui

  fengshui.jpgFeng Shui är en över 3000 år gamla österländsk lära ifrån Kina, du kan även kalla Feng Shui för geomantik. Feng Shui är en lära om energier, mest känt för hur det används att inreda hem, i början av 2000-talet var det få i Sverige som visste vad Feng Shui var. Nu har nästan alla dags- och veckotidningar skrivit en artikel om metoden att möblera sitt hem enligt Feng Shui. Inredningsmetoden bygger på energier, att använda dem för att få mer kraft själv och skapa balans samt harmoni. Ordet Feng Shui betyder vind och vatten som representerar himmel och jord. Det bygger även på de fem elementen, eld, trä, vatten, jord och metall, samt Yin och Yang lika med Ki (Chi) energin. Kienergin är den ultimata livskraften (läs under Yin och Yang).

  Även de åtta väderstrecken är en viktig del. Du använder bland annat ett instrument som är åttkantig som kallas ”pa kua”.  Väderstrecken har också sin betydelse, för mig som tyder Tarot kan jag se en del kopplingar för även inom Tarot bör du använda de åtta väderstrecken. 

  Öster symboliserar familjen och välmående (hälsan) 

  Sydöst symboliserar pengar och rikedom  Söder symboliserar framgång  Sydväst symboliserar kärleken. 

  Väst symboliserar kreativitet och barn/djur 

  Nordväst symboliserar vänner och stöd i livet 

  Norr symboliserar karriär och livets väg 

  Nordöst symboliserar inre kunskap och studier/utveckling.

  I Feng Shui använder de fem djur som symboler för energin, de är Fågeln (Fenix), Draken, Tiger och Sköldpaddan och du själv symboliserar det femte– ormen. De har olika väderstreck. Fågeln framför dig, till vänster har du draken, till höger tigern och bakom dig sköldpaddan. De djuren visar på olika energier, Fågeln har du framför dig som breder ut vingarna och skapar utrymme. Draken som skapar skydd, tigern som stärker, och sköldpaddan för att skapa trygghet.

  I den österländska filosofin när det gäller heminredning, där hemmet ses som den centrala delen i varje människas liv. En symbolik för dess ägare finns olika riktlinjer genom metoden för att skapa den perfekta harmonin men även framgång som ses som lycka. 

  I Sverige har en bok om Feng Shui ”Rensa i röran” blivit en storsäljare, det är vad Feng Shui handlar om. Att skapa en perfekt balans av att ha det nödvändiga och att ha det i en perfekt balans med allt i sin omgivning, att låta energierna flöda fritt.  

  Feng Shui har två olika grundenergier, Yin (den tagande) och Yang (den skapande). Viktigt är att du vet vilka energier som ger vad. I det skapande flödet är vatten positivt för trä och trä ger energi till eld, eld stöder jord och jord är bra för metall. I allt omkring oss gäller det att vara i det positiva flödet. Ett stort misstag som vi gör i våra hem är att vi har ofta ugn och diskbänk bredvid varandra vilket inte är bra då vattnet släcker elden, elden ångar upp vattnet. Feng Shui ser till dessa samband mellan energierna och strävar efter att skapa en balans.

  Det finns många lätta regler när det gäller Feng Shui som att huset symboliserar livet. Hallen är hur du tar emot andra, toaletter har den negativa energin (Yin). Dörren dit bör vara stängd eller så hänger du upp en speciell symbol för att stoppa den utgående energin. Du bör alltid ha toalettlocket på så att inte den negativa energin ifrån vattnet sprider sig. Inte ha små personliga vackra prydnadssaker i toalett och badrum som då stärks av den negativa energin. Samt aldrig sova med huvud eller fötter mot en toalettdörr. Du ska inte ha torkade blommor som visar på att du hyllar döda ting. Aldrig ha trasiga saker som symboliserar fattigdom. 

  Köket är hur du förvaltar ditt liv, dina rikedomar.

  Vardagsrummet är hur du tar emot dina vänner, hur du umgås, du bör ha tv:n i en viss riktning utifrån din egen energi. Det finns en mer avancerad metod att räkna ut vilken energi du själv har och vilka riktningar som passar dig bäst. 

  Sovrummet är symbolen för kärleken, viktigt är att du har två av allt om du vill ha en perfekt kärleksrelation. Två sängar, två stolar och så vidare och aldrig tre då du genom det inbjuder en tredje part. Speglar har en stark betydelse och kan inte finnas överallt och definitivt inte mot varandra. Du bör tänka på att Kienergin stormar in i ett rum genom dörren. Inte sitta, ligga så att energin kan storma över dig, utan att den stoppas av något på vägen, ges tillfälle att ändra riktning.  

  Smuts stärker smuts i ditt liv. Om ditt hem är i oreda visar det hur du har det i ditt liv. Likaså med en bil, skräp på golvet visar att du skapar ”skit” framför fötterna. Husets källare är ditt undermedvetna men även dina rötter och desto mer skräp där desto mer ”spöken i garderoben”. Vinden, övervåningen visar på din framtid och ditt övermedvetna, andliga jag. 

  I bokhyllor bör böckerna stå ändå ut till kanten för att inte skapa en vass kant som skär in i dina energier. Knivar och saxar bör inte ligga framme och absolut inte riktat mot någon. Om dina fönster är smutsiga är det så du ser världen och låter världen se dig. Sop och skyffel ska vara utanför dörren för att inte visa att du är beredd att ta tillvara på skiten inomhus. Det motar även tjuvar om de står utanför. Du bör inte ha en öppen framfart framför ditt hus utan gärna en ”rondell” så energierna mattas av innan de når ytterdörren. Enligt denna gamla patriarkaliska läran om du har ett akvarium till höger om ytterdörren insida är mannen i huset otrogen. Medan det inte står någonstans vad som gäller om akvariet står till vänster? Är kvinnan otrogen då? Många bra lärdomar och sunt förnuft finns i Feng Shui, att hålla ordning, skapa flöde i energin. Ta till vara på energin och följa naturens lagar. En del av dem kan vara svåra att ta till sig i vårt moderna tänkande men då använder du helt enkelt logik. Se över ditt rum, vad är i harmoni, energin (ki) kommer in genom dörren. Vad möter den? Var kan de gå runt, var mattas den av, var ökar den?

  Idag finns det ett flertal Feng Shuikonsulenter i Sverige som ser över både privata boenden och företag för att hjälpa till att skapa det bästa flödet. Många bra grundböcker finns för den som vill veta mera. Butiker säljer numera otaliga Feng Shui artiklar, så som kärleksänder, där du har ett par i ditt sovrum om du är singel, när då kärleken kommer in ger du bort dem för att ha kvar kärleken. Mynt som används för att skapa pengar och lyckogrodor innanför dörren för att skapa rikedom, hästar för att skapa framgång. Det finns flertal liknelser med exempelvis din bil, din plånbok, förvarar du kvitton skapar du kvitton, pengarna bör vara i ordning om du vill ha mer. 

 • Fang Skoj

  Fang skoj är mitt, Ylvas knasiga uttal av hur du skapar det rätta energiflödet med dig själv och i ditt liv. I det använder jag chakras och kroppen som symbol för de energier du kan utläsa i ett hus.

  I Feng Shui handlar det om att skapa harmoni och balans med dig själv och med ditt hem, Jag brukar skämtsamt men ändå allvarligt säga att du kan fangskoja dig själv när du inte är i flytet. Att ta tillvara på energierna och ändra dem till att allt flyter på i harmoni och balans.

  Om din fysiska kropp är ett hus (symbolmässigt sett) kan dina chakras representera de olika våningar och rum som ditt hus (kropp) har. 

  Ditt baschakra är symbolen för din källare, som då är din grund i livet, din stomme, dina rötter och den familjebakgrund du bygger ditt liv på. Viktigt är att inte samla skräp i källaren, det visar på att du bär med dig ett onödigt bagage. Allt det som sker i din källare sker också i ditt liv. Om du exempelvis får en vattenskada i din källare visar det på att det finns en känslomässig besvikelse i din bakgrund, grundfamilj. Viktigt är att du har en bra grund i ditt liv och det kan du skapa genom att fokusera på dig själv, dina värderingar, principer och ta ansvar för ditt eget liv. Att förlåta både dig själv och andra för det som varit i obalans i din uppväxt, alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar och nu är du väl så smart att du inte låter gammal obalans styra ditt liv utan eftersom du vet bättre går du vidare.

  Ditt navelchakra är ditt golv i ditt fysiska hus, ett bra golv att stå på är viktigt. Något att bygga på, något att dansa fram i livet på. Att våga skapa det du vill ha hör till här, att våga ha rutigt golv om det passar en själv. Det vill säga göra saker som ger lust och glädje utan att tänka på vad andra tycker för att det är ”ditt hus”.

  Solar Plexuschakrat är dina väggar i ditt ”hus”, det gäller att de ska vara stabila för att stå pall i blåsväder. Det vill säga du stärker din självkänsla, ditt självförtroende. En bild av dig själv att ”väggarna” är raka och stabila till att du kan ta vilka smällar som helst.

  Hjärtchakrat är din inredning i ditt ”hus”, viktigt att trivas, att inte bara ha två pinnstolar som de flesta har. Det vill säga de begränsar sig, tycker inte om sig själva och har genom det inget att ge till andra. Om du däremot trivs med dig själv, älskar dig för den du är blir ju inredningen så mycket trevligare.

  Halschakrat är dina fönster, de är de som ger dig möjligheten att välja vad du vill se ut på och vad andra kan se in till dig. Ta en titt på dina fönster, de berättar mycket om hur en person är. Har du mycket blommor och pyssel är du en känslomänniska, har du stilrent och luftigt och perfekt är du en mental person. Är det standard, någon blomma, en lampa och en gardin är du en fysisk person. Fönster visar också på hur vi vill att andra ska se oss.

  Pannchakrat visar på din vind och ditt tak. På vinden finner du ofta de magiska saker som du är rädd om och dit du kan smyga upp för att bekräfta gamla minnen eller drömma dig bort. Taket är det som du sätter som skydd för ditt hus, så det inte blir förstört ovanifrån (från okontrollerade krafter).

  Kronchakrat visar på torn och tinnar, blommor efter väggen upp till taket, parabol, skorsten och så vidare, allt det extra runt om. Allt det som du väljer att komplettera med. Dina extra resurser och det som du vill förgylla ditt hem med.

  Om du är i obalans i något område kan du förändra även genom dina rum. 

  Om ditt kärleksliv inte är som du tänkt dig. Möblera om. Inom Feng Shui, ja, kommer du ihåg? Bör du ha två av allt om du vill ha en kärleksrelation, inbjudande säng (i två delar), två stolar, två nattduksbord och så vidare. Det gäller även om du är singel, det gäller att skapa energin av tvåsamhet. 

  Om ditt sociala liv inte är lika aktivt som du önskar, ställ in fler stolar/fåtöljer i vardagsrummet.

  Om du är i obalans i hälsan, se över ditt kök, städa ur kylskåp, skafferi och ta in köksväxter för att få energi.

  Om du har ordning i din hall i ditt ”riktiga” hus är det första steget till att skapa ett bra välkomnande för andra. I det visa en bättre bild av dig själv. 

  Pyssel på toaletten visar ofta att du har obalans i sitt känsloliv, är för snäll och ger allt det extra energi istället för att bara tvätta av dig och gå vidare.

  Om något inte stämmer i ditt liv, möblera om ditt hus, byt gardiner, flytta en stol, rensa ut i fönstret, ska du se att förändring kommer att ske.